Norwegia jest ważnym dostawcą owoców morza na rynku światowym. W pierwszej połowie 2014 roku w odniesieniu do analogicznego okresu w roku ubiegłym, wartość eksportu tych produktów wzrosła o 20%. Nie zdarzyło się, aby wcześniej odnotowano tak wysoką wartość. Ponadto, czerwiec 2014 roku został rekordowym miesiącem eksportu tych produktów.
„Wzrost eksportu owoców morza nastąpił przede wszystkim dzięki temu, że wzrost popytu na łososia jest większy niż wzrost jego podaży oraz z tego powodu, iż nasze tradycyjne rynki dorsza zażądały norweskiego dorsza po połowach zimowych”, mówi Egil Ove Sundheim, dyrektor ds. informacji rynkowej w Norweskiej Radzie ds. Ryb i Owoców Morza.
Warto także wspomnieć, że największymi odbiorcami łososia z Norwegii są Francja, Rosja, a także Polska. Największa ilość norweskiego pstrąga trafia do Japonii i Rosji. Śledź norweski znalazł swój największy rynek w Rosji i Niemczech, makrela zaś – w Chinach i Nigerii.